درمان جوش: انواع،علت ها و درمان
هدف اين روش، درمان يکي از شايعترين عارضههاي پوستي به نام جوش است که تحت عنوان آکنه يا جوش سر سياه نيز شناخته ميشود. جوش صورت تقريباً در ۸۵% از نوجوانان و جوانان بين سنين ۱۱ تا ۲۵ سال به طور قطعي روی ميدهد، اما در بسياري از افراد با سن بيشتر هم احتمال بروز آن وجود دارد. جوش در واقع يک نوع بيماری پوستي است که باعث التهاب غدد چربي و ظهور لکههای جوش يا سر سياه ميشود. بنابراين احتمال بروز اين بيماری در قسمتهايي از بدن که تعداد غدههای چربي زياد است، مانند صورت، کمر، سينه و شانهها، بيشتر است.
این بیماری در قسمتهای مختلف بدن میتواند به یکی از اشکال زیر ظاهر شود:
• آکنه ولگاریس یا همان جوش صورت (جوشهای سر سفید یا سر سیاه)
• آکنه کلوئیدال (جوشها و عفونتهایی که اثر آنها به صورت جای زخم باقی میماند)
• آکنه کونگلوباتا (حالت شدید جوش که باعث التهاب و زخم در سطح وسیعی از پوست بدن میشود)
• آکنه اکسکوریت یا دستکاری شده (جوشهایی که به دلیل خارانده شدن توسط بیمار، تشدید شده و به زخم یا لکههای پوستی شدید تبدیل میشوند)
• آکنه مایورکا (جوشهایی که در اثر استفاده از لوسیون برنزه کننده پوست، گرما، تعرق شدید و اشعه ماوراء بنفش به وجود میآید)
تصاویر قبل و بعد از درمان
نتایج عمل درمان جوش زیر پوستی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
علتها
علت جوش صورت میتواند مختلف و بسیار زیاد باشد، از قبیل:
• تغییرات هورمونی در دوره نوجوانی و جوانی
• تماس با مواد خاصی مانند ترکیبات موجود در مواد آرایشی (محصولات آرایشی، مواد محافظ پوست، شامپوها و غیره)
• تغییرات اقلیمی و آب و هوایی: تعدادی از بیماران مبتلا به جوشهای پوستی، در فصل پاییز و زمستان و بعد از تابستانهای گرم و آفتابی مشاهده میکنند که شدت بروز جوش در آنها بیشتر میشود. در این گونه موارد، افزایش جوشها میتواند به خاطر آفتاب تابستانی باشد. وقتی که پوست در معرض نور خورشید قرار میگیرد، رطوبت خود را از دست میدهد و فعالیت غدههای چربی کمتر میشود. در نتیجه میزان عفونتهای پوستی هم کاهش پیدا میکند و رنگ پوست یکنواختتر میشود. بنابراین شدت جوشهای پوستی و علائم آن در فصل تابستان به طور قابل ملاحظهای کاهش مییابد.
در نور خورشید، اشعههای مضر ماوراء بنفش وجود دارد که میتواند به هسته سلولها و DNA موجود در هسته، آسیب وارد کند. پوست بدن از دو راه مختلف با این آسیبها مقابله میکند. از یک طرف، ملانوسیتهای موجود در لایه خارجی پوست، رنگدانههایی تولید میکند که یک لایه محافظ بر روی سلولهای پوست تشکیل میدهند و در نتیجه اشعههای ماوراء بنفش آسیب کمتری به هسته سلولها وارد میکنند. از طرف دیگر پوست ضخیمتر میشود. افزایش ضخامت پوست ممکن است برای افراد مبتلا به جوش پوستی، ناخوشایند باشد. زیرا ضخیمتر شدن پوست موجب مسدود شدن بیشتر غدههای چربی میشود. علاوه بر این وقتی که آفتاب متوقف میشود و رشد باکتریها بر روی پوست افزایش پیدا میکند، ممکن است مشکلات بیشتری برای پوست ایجاد شود. زیرا در این شرایط پوست ضخیمتر است و چربی نمیتواند به راحتی از منافذ پوست خارج شود و در نتیجه احتمال بروز عفونت بر روی سطح پوست افزایش پیدا میکند. به همین دلیل است که همواره توصیه میشود از پوست خود در برابر تابش شدید آفتاب به خوبی مراقبت کنید.
• مصرف دارو (از قبیل قرصهای ضد بارداری، آی یو دی و سایرداروها):گاهی اوقات مصرف بعضی از داروها یا مکملها مانند داروهای آنتی بیوتیک و مکملهای غذایی برای درمان جوش هورمونی و انواع دیگر جوش ضروری است. در این صورت دارو باید حتماً توسط یک پزشک متخصص تجویز شده باشد. اما در هر حال درمان پوست از طریق روشهای دیگر در ترکیب با مصرف دارو میتواند نتایج بسیار خوبی در درمان جوشهای صورت داشته باشد. حتی وقتی که داروی روآکوتان مصرف میکنید، بهتر است درمان جوشهای پوستی را نیز هر چه سریعتر آغاز کنید. ترکیب مصرف دارو و روش غیر دارویی از این نظر خوب است که داروی روآکوتان باعث خشک شدن پوست شده و خشک شدن پوست به نوبه خود باعث خشک شدن و انسداد غدههای چربی و رفع جوش صورت میشود. وقتی که غدههای چربی و منافذ پوستی مسدود میشوند، چربی داخل آنها محبوس شده و خروج آن بسیار سخت یا غیر ممکن خواهد شد. زیرا در اطراف این چربیهای محبوس، یک غشاء به شکل کپسول تشکیل شده و یا چربی در همان حالت خشک میشود. بنابراین اکیداً توصیه میشود که بعد از شروع مصرف داروی روآکوتان، هر چه سریعتر درمان جوش صورت را هم شروع کنید تا چربیهای انباشته و محبوس شده حذف شوند.
• استرس : تحقیقات علمی نشان داده است که استرس میتواند باعث تشدید جوشهای پوستی شود. توجیه این پدیده کاملاً ساده است. استرس میتواند در اثر عوامل متعددی ایجاد شود. برای مثال میتوان به تنشهای عاطفی، مشکلات خانوادگی، استرس ناشی از امتحان و عملکرد درسی در مدرسه و استرس هنگام سخنرانی در جمع اشاره کرد. از طرفی احساسات و تنشهای ناشی از عوامل اجتماعی مانند عزاداری در سوگ نزدیکان، طلاق، نزاع و موارد مشابه میتواند از علتهای دیگر استرس باشد. علاوه بر همه اینها، برخی عوامل فیزیکی مانند تغذیه ناسالم یا ناکافی و تأثیر مواد شیمیایی بر روی پوست (مانند سیگار، مواد مخدر، داروهای مختلف و غیره) هم باعث ایجاد تنش میشود.
• تغذیه :نقش تغذیه در بروز جوش همچنان محل بحث و اختلاف نظر است. با این حال به نظر میرسد که تغذیه میتواند به عنوان یک عامل تشدید کننده و حتی ایجاد کننده جوش باشد. وقتی که یک شخص زمینه ابتلاء به جوشهای پوستی را داشته باشد، یک سبک زندگی ناسالم یا استرس و یا تغذیه ناسالم به خودی خود میتواند باعث بروز جوش شود. با این حال، اینکه چه غذاهایی میتواند عامل ایجاد و یا تشدید جوش شود، از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. گاهی اوقات ترک مصرف بعضی از غذاها میتواند در کوتاه مدت باعث بهبود وضعیت پوست ، درمان جوش صورت و تسکین یا حتی برطرف شدن کامل جوشها شود.
• اختلالات و بیماریهای رودهای
درمانهای ممکن برای جوش
وقتی که جوش به قدری سمج و آزار دهنده باشد که موجب ناراحتی همیشگی و اختلال در زندگی روزمره یک فرد شود، میتوان از درمان جای آکنه به عنوان یک راهحل استفاده کرد.
صورت خود را با روغنهای مخصوص بشویید : این روش که تحت عنوان روش پاکسازی پوست با روغن (OCM) شناخته میشود، یک روش کاملاً رایج در پاکسازی و درمان جوش صورت فوری در کشورهای آسیایی است که استفاده از آن به سرعت رو به گسترش است. این روش یک راهحل جایگزین برای پاکسازی و درمان پوست است که به صورت ملایمتری عمل میکند و افرادی که پوست حساس دارند علاقه بیشتری به استفاده از آن دارند.
از روغنهای مختلفی از قبیل روغن زیتون، روغن تخم مرغ، روغن هسته انگور، روغن کرچک و روغن شترمرغ استفاده کنید.
روغن چریش و روغن درخت چای، خواص ضد میکروبی دارند و میتوانند باکتریهای عامل جوش پوستی را از بین ببرند. یک قطره از روغن رقیق شده چریش یا درخت چای را روی هر جوش بگذارید یا یک پنبه کوچک را به آن آغشته کرده و به آرامی بر روی قسمتهایی از پوست که مشکل دارد، بمالید.
روغن درخت چای یک ماده آنتی باکتریال است که میتواند میکروبهای مسدود کننده منافذ پوست را از بین ببرد. البته دقت کنید که از روغن غلیظ و رقیق نشده درخت چای برای این منظور استفاده نکنید، زیرا پوست شما را میسوزاند و مشکل جوشها را بیشتر میکند. هشدارهای نوشته شده بر روی برچسب بطری روغن چای را هم به دقت بخوانید و رعایت کنید.
از مواد و روشهایی مانند پاک کنندههای پوست، ماسکها و وسایل مخصوصی که در اغلب مراکز ارائه کننده خدمات ماساژ عرضه میشوند میتوان برای کاهش جوشهای صورت و از بین بردن جای جوش استفاده کرد. اگر مایل نیستید که شخص دیگری پوست صورت شما را ماساژ بدهد و یا با این کار احساس راحتی ندارید، میتوانید به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا فیشیالهای پزشکی را برای شما تجویز کند.
• پاکسازی عمقی : در این روش بیشتر تأکید بر پاکسازی کامل پوست و حفظ سلامت و تمیزی آن است. برای این منظور روشهای متفاوتی وجود دارد که بسته به عوامل مختلفی مانند شدت جوشها، میزان حساسیت پوست و داروهای مورد مصرف توسط بیمار، میتوان روش مناسب را انتخاب کرد.
• لایه برداری پوست : گاهی اوقات از یک مایع دارای خاصیت لایه برداری برای تیمار کردن پوست استفاده میشود و بعد از آن، برطرف شدن آکنهها و درمان جوش سر سیاه آغاز میشود. در این روش چربی و چرک ناشی از آکنهها و جوشهای سر سیاه از طریق روشهای کاملاً استریل و با استفاده از نیروی فشار پاکسازی میشود. در زمان انجام این عمل، استفاده از برخی محصولات محافظت کننده و نرم کننده پوست نیز برای جای جوش صورت شما تجویز میشود. بهتر است مواد نرم کننده برای تمام سطح پوست استفاده شود.
• میکرودرم ابریژن : از عمل میکرودرم ابریژن میتوان به عنوان مکمل روشهای درمان آکنه استفاده کرد. میکرودرم ابریژن روشی است که در آن پوست با استفاده از کریستالهای اکسید آلومینیوم، پاکسازی و لایه برداری میشود. این روش به سرعت باعث افزایش نرمی و لطافت پوست میشود، آثار جوش را کاهش میدهد و جریان خون در سراسر پوست را بهبود میبخشد. مجموعه این عوامل باعث میشود که پوست شما تازهتر و سالمتر به نظر برسد. همچنین به دلیل آنکه بعد از این عمل پوست لطیفتر میشود، غدههای چربی نیز دیگر مسدود نشده و به راحتی دچار عفونت نخواهند شد.
• نور درمانی (لامپ LED): نور درمانی میتواند در رفع جوش و هر نوع بیماری پوستی دیگر از قبیل اگزما، لکههای پوستی و پیری پوست مؤثر باشد . ما میتوانیم از فناوری نور LED برای درمان جوش و سایر بیماریهای پوستی استفاده کنیم. لامپهای قرمز و انواع لامپهای LED (با نور قرمز، سبز و آبی) برای مراحل مختلف درمان جوش مناسب هستند. برای مثال در مراحل اولیه درمان عفونت و خشکی پوست از نور آبی استفاده میشود. در حالی که در مرحله بهبودی پوست بعد از عمل، متخصصان غالباً از نور قرمز در ترکیب با نور آبی یا سبز استفاده میکنند